ŚWIĘTO SERA I WINA
Święto Sera i Wina to impreza promująca sery, wina i produkty regionalne, a także ich wpływ na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne i znaczenie ekonomiczne dla regionu.
Po raz piąty w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice odbędzie się kiermasz najlepszych regionalnych produktów, pokazy i warsztaty kulinarne, degustacje i nauka oceniania serów i win.
Gościem specjalnym wydarzenia będzie Robert Makłowicz.
PROGRAM:
10.00
• Rozpoczęcie kiermaszu
11.30
• Pokaz kulinarny – Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu
• Warsztaty Slow Food Dolny Śląsk – przygotuj z nami jadłospis na Dzień Niepodległości (zielony namiot)
• Laboratorium smaku sera – twaróg, ser niezwyczajny – Gieno Mientkiewicz – Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych (pałac, sala 101)
• Laboratorium smaku wina – dolnośląskie wina czerwone – Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie (pałac, sala 112)
12.30
• Wystąpienie rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Tadeusza Trziszki
• Wręczenie certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – Robert Makłowicz, prof. Tadeusz Trziszka – rektor UPWr
• Ogłoszenie wyników konkursów na najlepszy ser i wino – Robert Makłowicz, prof. Tadeusz Trziszka – rektor UPWr
13.00
• Warsztaty Slow Food Dolny Śląsk – wyciskaj z nami dolnośląskie pierniki figuralne (zielony namiot)
• Laboratorium smaku sera – gouda niejeden ma smak – Bartosz Wilczyński – Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych (pałac, sala 101)
• Laboratorium smaku wina – dolnośląskie wina białe – Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie (pałac, sala 112)
14.00
• Kulinarna gawęda „Kosmos polskich smaków” – Robert Makłowicz (pałac, sala balowa)
15.30
• Pokaz kulinarny – Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu
• Warsztaty Slow Food Dolny Śląsk – fermentuj z nami warzywa i owoce (zielony namiot)
• Laboratorium smaku sera – od hobby do przetwórni marzeń – Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych (pałac, sala 101)
• Laboratorium smaku wina – panel dyskusyjny i degustacja win dolnośląskich – Bartosz Wilczyński – Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie (pałac, sala 112)
Prowadzenie imprezy: red. Marek Andrzej Obszarny
Organizatorzy: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie, Slow Food Dolny Śląsk.